E ok să ascultăm muzică în timp ce ne deplasăm?

Până acum nu foarte mult timp aveam obiceiul de a-mi pune căștile pentru a asculta muzică, firește, indiferent de ceea ce făceam sau unde mergeam. Când trebuia să plec puțin din casă îmi luam căștile, când ieșeam să dau ture cu bicicleta la fel, când discutam cu cineva de obicei aveam o cască în ureche iar cealaltă dată jos pentru a mă înțelege cu persoana respectivă și alte situații asemănătoare.

De ceva timp însă am renunțat la a mai asculta muzică și mă limitez doar la momentele în care pur și simplu simt că vreau să ascult. Ca idee, nici măcar când lucrez nu o mai fac fiindcă am ajuns eu la concluzia că îmi mai scade din randament.

Odată cu renunțarea la acel obicei am trecut la a-mi dezvolta atenția și felul în care percep eu comportamentul oamenilor. În loc să nu-mi pese de nimic și să fiu atent doar la muzica din căști (și eventual să risc să fiu călcat de vreo mașină sau să lovesc pe cineva din greșeală) am început să analizez reacțiile oamenilor, comportamentul acestora, felul în care se îmbracă, stilul de mers pe care-l au, aspectul lor fizic (și aici nu mă refer doar la privitul după fete…bune) și cum răspund ei anumitor situații.

Am făcut asta deoarece vreau să încep să trăiesc cât mai conștient, să fiu mai prezent decât eram și până acum (cu gândul, zic) și să-mi mai dezvolt puțin și capacitatea de a-i înțelege pe oameni. Astfel am observat că atunci când zâmbești fără motiv oamenii te consideră nebun și te privesc ciudat, când te împiedici sau aluneci și cazi nimeni nu îți dă o mână de ajutor și alte lucruri de acest gen.

Vă recomand să experimentați asta și eventual să testați oamenii. Cădeți intenționat și vedeți cine vă ajută, scăpați cu voia voastră câțiva lei din buzunar și vedeți cine vă strigă pentru a vi-i da înapoi și tot așa. Trebuie doar să fiți inventivi și atenți pentru a observa mai multe despre societatea în care trăim.

Lasă un răspuns