Tuberculoza și contracepția la femei

12 noiembrie este Ziua Mondială a Pneumoniei. Aceasta este o boală inflamatorie a plămânilor, care apare uneori cu complicații severe și amenință viața persoanelor bolnave. Femeile gravide prezinta riscuri mari. Există o altă boală pulmonară care afectează negativ sarcina actuală si anume tuberculoza. Care este cursul sarcinii la femeile cu tuberculoză? Care sunt cele mai sigure metode de prevenire a sarcinii?

Tuberculoza, o infectie periculoasa

În ultimii ani, incidența tuberculozei și a mortalității din țara noastră a crescut foarte mult. Este demn de remarcat faptul că există femei de vârstă reproductivă în rândul persoanelor cu tuberculoză. În consecință, există un risc pentru sarcină.

În ciuda faptului că în copilărie majoritatea oamenilor sunt vaccinați împotriva tuberculozei, toată lumea are riscul de a se infecta cu această boală periculoasă. Odată cu vârsta, riscul de infecție crește. Vaccinarea protejează în primul rând copiii împotriva tuberculozei. Dacă copilul se infectează cu tuberculoză, atunci vaccinul îl va salva de complicațiile teribile și fatale. Copiii sunt infectați de la adulții bolnavi. 

Adulții captează tuberculoza de la alți adulți. Orice persoană cu orice statut social și profesie se poate confrunta cu boala. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu tuberculoză au un statut socio-economic scăzut al vieții.

Un număr suficient de mare de persoane au o combinație de tuberculoză și infecție cu HIV. Mai mult, pacienții infectați cu HIV se îmbolnăvesc de tuberculoză, uneori fără contact cu pacienții și prin reactivarea unei infecții de tuberculoză pe care o persoană a experimentat-o ​​pentru o lungă perioadă de timp (dar care, cu ajutorul imunitatii a fost împiedicată dezvoltarea bolii).

Adesea, bărbații cu coinfecție (HIV + tuberculoză) sunt utilizatori activi de droguri. Femeile sunt mai susceptibile de a deveni infectate cu HIV prin intermediul actului sexual. Femeile care sunt active sexual prezintă un risc crescut in caz de sarcină.

De ce sarcina este nedorită in caz de tuberculoză?

Sarcina este extrem de nedorita la femeile care suferă de tuberculoză. De ce?

 • Pe fondul sarcinii boala poate progresa;
 • Riscul de complicații ale tuberculozei în timpul sarcinii este mai mare;
 • Luarea de medicamente anti-tuberculoza poate avea un efect negativ asupra copilului;
 • În timpul sarcinii, imunitatea este inhibată (la fiecare femeie);
 • Necesitatea creșterii calciului, poate duce la reactivarea infecției;
 • Riscul complicațiilor in sarcină crește în toate trimestrele (pericol de întrerupere, avort spontan, preeclampsie, sângerare, naștere prematură, insuficiență placentară, anemie etc.);
 • Nașterea se termină de multe ori operativ, ceea ce creează riscuri suplimentare pentru femeie;
 • După naștere, sângerările severe si infecția se dezvoltă adesea;
 • Multe probleme sunt, de asemenea, observate la nou-născuți (de exemplu, greutate mică la naștere, risc crescut de asfixiere, scoruri Apgar mici la naștere).

Tuberculoza si sarcina

O femeie cu tuberculoza trebuie informată despre problemele care pot apărea în timpul sarcinii. Dar numai ea însuși poate lua o decizie în privința ei. Multe femei cu tuberculoză au, de asemenea, alte comorbidități care, în combinație cu sarcina, amenință sănătatea și viața femeii: infecții cu transmitere sexuală, diabet, boli sistemice, tulburări hormonale.

Avortul la femeile infectate cu tuberculoză nu este o soluție, deoarece, după avort, cresc riscul bolilor ginecologice, infertilității. Atât pacienta cât și medicul ei trebuie să se străduiască să se recupereze mai întâi de tuberculoză și apoi să se pregătească cu grijă pentru sarcină.

Care sunt cele mai fiabile metode de contraceptie?

Având în vedere faptul că debutul sarcinii la femeile cu tuberculoză este extrem de nedorit, metoda de contracepție trebuie să fie cât mai fiabilă și să aibă putine efecte secundare. Ar trebui să fie ușor de folosit.

În prezent, cea mai fiabilă metodă de contracepție la femeile cu tuberculoză este contracepția hormonală. Administrarea contraceptivelor hormonale combinate (pilula contraceptiva), crește riscul de complicații ale sistemului cardiovascular. Aceste medicamente provoaca complicații trombotice periculoase, sunt contraindicate la femeile care fumează (și există o mulțime de fumători inraiti în rândul pacienților cu tuberculoză). Contraceptivele combinate conțin atât estrogen cât și progesteron. Mai mult, efectele nedorite sunt cauzate tocmai de influența estrogenului. În acest sens, a fost continuată cercetarea metodelor fiabile de contracepție.

Contraceptivele cu progestin pur s-au dovedit a fi bune (ele nu conțin o componentă estrogenică). Ele nu cresc riscul complicațiilor care amenință viața și sunt permise fumătorilor. Acestea pot fi luate de pacienții cu tulburări trombotice, cu varice, boli cardiace ischemice și hipertensiune arterială.

Ele sunt disponibile sub formă de implanturi subcutanate, medicamente injectabile, tablete pentru administrare orală, sisteme hormonale intrauterine. Medicul obstetrician-ginecolog decide ce fel de medicament este potrivit pentru fiecare pacient. În unele cazuri, înainte de prescrierea unui contraceptiv hormonal, este necesară si consultarea altor specialiști (cardiolog, medic generalist, endocrinolog, specialist în boli infecțioase, neurolog), astfel încât ginecologul să știe ce trăsături și probleme are pacientul.

Un comentariu


 1. Kkt Batman v Superman asta. Citisem pe 123movieshd ca Batman e de fapt Deathstroke si ca in film isi va face aparitia Christian Bale, ar fi fost genial, dar se pare ca ideea asta a picat (chiar ma facuse sa astept filmul). Meh…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *